Yanık Ömer Notası

Makam: Hüseyni

Bestekar: Sadettin Kaynak

Sanatçı: Safiye Ayla

Güftekar: Sadettin Kaynak

Usül: Sofyan -Nim Sofyan

Yanık Ömer, kurtuluş savaşında mücadele eden Mehmetçiklerin hikâyesidir. Usta Bestekâr Sadettin Kaynak bu öyküyü Hüseyni türkü ile musikimize kazandırmıştır.

 

Atatürk, Safiye Ayla'nın her konserinden sonra onu tebrik eder ve sohbet edermiş. Ve yine günlerden bir gün Florya'daki köşkünde Atatürk'ün huzurunda müthiş bir konser vermişti. O coşku içinde “Yanık Ömer” şarkısını öyle bir okumuştu ki, adeta mest olmuştu Atatürk. Bir daha, bir daha söyletmişti aynı şarkıyı.

 

Atatürk, yanına çağırmıştı: “Beni çok duygulandırdın Safiye. Bu şarkını büyük bir orkestra ile okursan bütün dünyaya dinletebilirsin.  Bunu yapmanı istiyorum senden” demişti.

 

Yanık Ömer her savaştan bir yara taşıyor
Yanık Ömer, yiğit Ömer övünmeden yaşıyor.

Kurtuluş Savaşı'nda, yirmi sekiz yaşında
Mangasını başında koşuyor.
Yanık Ömer, yiğit Ömer siperleri aşıyor.

Savaş biter, Yanık Ömer köye döner
Köylü bütün bayram eder.
Yanık Ömer kutlanır, nişanlısı mutlulanır

Hey!... Yanık Ömer attan iner
Pembe güle bağlar kemer.
Köylülere gider haber, düğüne!... Düğüne!...

Eline kına yakar, başına teller takar
Belinde altın kemer öyle alana çıkar
Yanık Ömer'in köyüne düğün alayı yollanır.

 

Safiye Ayla Yanık Ömer’i Anlatıyor:Bir gün Florya Köşkü'nde oturuyoruz. Saadettin Kaynak da var. Yanık Ömer plağım yeni çıkmış: Herkesin ağzında bu şarkı... O zaman üç yaşında mıydı neydi ama Ülkü (Atatürk'ün manevi kızı) de bu şarkıyı çok severdi. Ona plağımı daha önce Dolmabahçe Sarayı'nda vermiştim. Birkaç şey kapmış, Florya'da beni görünce kem küm mırıldanıyor.

 

Atatürk benden Yanık Ömer'i istedi. Dinledi, düşündü, düşündü, düşündü ve Hoca Sadettin’e, ‘Acaba Safiye bu şarkıyı orkestrayla okusa nasıl olur?’ diye sordu.

 

Bu konuşma olduğunda yıl 1938' di. Bildiğiniz gibi Ata’yı o yıl kaybettik. Aradan yıllar geçti, ben emir kabul ettiğim ve kulağımdan hiç çıkmayan bu istemi gerçekleştirmeye çalıştım. Fakat nereye başvurduysam gerçekleştiremedim.”

 

 

Hazırlayan: Suat Yener