Ne müşkülmüş seni sevmek - Hikayesi - Notası – Sözleri - Video

Makam: Suzinak

Bestekar: Osman Nihat Akın

Sanatçı: Suat Güney

Güftekar: Osman Nihat Akın

Usül: Curcuna

Osman Nihat Akın, bestekâr, edip ve yazarlarımızdan Ahmet Rasim'in torunudur. Dedesinin emirlerini yerine getirerek, ilk önce iktisat eğitimini tamamladı ve ancak ondan sonra, musiki ile fiilen uğraşmağa başladı.

 

Geniş ansiklopedik bilgisi sayesinde, her konuda yazılar, fıkralar, makaleler yazdığı gibi, kendine has olan zarif nükte ve buluşlarıyla Osman Nihat, basın âleminde de, kendine şöhret yapmağa muvaffak olmuş kalemlerimizden biriydi. İnandığı davaların müthiş bir savunucusu ve takipçisiydi.

 

 

Zor problemleri basite indirgemek hususundaki kabiliyeti sayesinde, ekonomi ve işletme ekonomisi konusundaki dersleri, talebe camiasındaki büyük bir alaka ve sempati ile karşılandığı gibi klasik eğitim yerine, yaşanılan hayattan bulup çıkardığı örneklerle ders verişi, hocalık hayatındaki başarısının sırlarından birini teşkil ettiği için talebeleri ona "Naylon Profesör" ismini takmışlardı.

 

İlk bestesi “Ne müşkülmüş seni sevmek, sana yâr olmak” güfteli Suzinak makamındaki şarkısıdır. Kendisinin söylediğine göre dedesi Ahmet Rasim, bir gün yanına çağırarak bir şeyler okumasını söylemiş.

 

Osman Nihat Akın bu eserini okuyunca, çok beğenen Ahmet Rasim Bey, kimin olduğunu sormuş. Kendi eseri olduğunu söylemeye cesaret edemeyerek Hacı Arif Bey’in olduğunu söylemiş.

 

Duygulanarak gözleri dolan Ahmet Rasim Bey:

 

“Böyle bir eseri ancak o yapabilir” diye söylenmiş.

 

Osman Nihat, şarkısının beğenildiğinden cesaret alınca dedesine gerçeği anlatmış, buna çok kızan dedesi “Düzenbaz, yalancı” diyerek bastonla kovalamış. Ahmet Rasim, torunundaki bu yeteneği anlayınca onunla yakından ilgilenmeye başlamış ve önemli katkıları olmuş.

 

Ne müşkülmüş seni sevmek, sana yar olmak

Dil şad olmak isterken perişan olmak

Reva mıdır yar olanın kalbi zar olmak

 

Dil şad olmak isterken perişan olmak

Hazırlayan: Suat Yener