Gizli Aşk Bu

Makam: Nihavent

Bestekar: Zeynettin Maraş

Sanatçı: Elif Güreşçi

Güftekar: Zeynettin Maraş

Usül: Düyek

Gizli Aşk Bu

Gizli aşk bu, gizli dert bu veda ettim her şeye, bu sözler bestekâr Zeynettin Maraş’a ait. Sadece sözler yaşadığı duygularını ve aşkını yıllarca gizli tuttu. Kimdi aşık oldu kişi, bu gönül macerasını beraber izleyelim.

 Bestekârımız Udi Zeynettin Maraş, Denizcilik Bankası’nda muhasebe şefi olarak çalıştığı yıllarda. Radyoda olsun, gazinolarda olsun Emel Sayın’ı özel bir ilgi ile dinliyor ve yıllar boyu Emel Sayın’ı artan bir sevgi ve hayranlıkla izliyordu.

 Maraş, bir gece Caddebostan’da, Bağdat Caddesi’ne bakan bahçeli evlerinin çalışma odasında o güfteye başladı; “Gizli aşk bu, gizli dert bu veda ettim her şeye”.

 

Güfte günler sonra bitti. Sonra oturdu, şaheser melodinin notalarını bulup işledi. Öyle bir şarkı çıkmıştı ki ortaya, “Gizli Aşk Bu” tüm Türkiye’yi sarstı.

Gizli aşk bu söyleyemem derdimi hiç kimseye

Zevke veda, neşeye de, veda artık herşeye

Arzular bir hayal oldu, baharımın gülleri soldu

Gönlüm, hicran, hasret gamla doldu

 

Sevdim amma görmüyor bak gözlerim hiç kimseyi

Gizli aşk, bir gizli dertmiş, fedâ ettim herşeyi

Arzular bir hayâl oldu, baharımın gülleri soldu
Gönlüm, hicrân, hasret gamla doldu

“Gizli Aşk Bu” şarkısı tutuldu, dilden dile söylenen şarkı oldu. Esas merak edilen konu Maraş bu eseri her yerde görülebilecek herhangi bir gizli aşka mı yazılmıştı? Yoksa iddia edildiği gibi ünlü bestekâr Zeynettin Maraş’ın, sanatı, sesi ve güzelliğiyle ünlü Emel Sayın’a duyduğu aşkın ölümsüz eseri miydi?

 Aradan uzun yıllar geçti. Ünlü udi ve bestekâr Maraş, bu şarkıyı kimin için yazmış, kimin için bestelemişti? Herkes bu merakla kıvranırken Zeynettin Maraş esprili şiiri ile meraklıların merakını giderdi. Bestenin çıkış yaptığı 1970'li yılların başında Zeynettin Bey'in Yıldız Hanım'la, Emel Sayın'ın da İsmet Kasapoğlu'yla mutlu bir evliliği vardı.(Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:280)


Hazırlayan: Suat Yener

 

Lütfen link verilerek veya kaynak göstererek kullanın.