Radife Erten (1923-1988

Radife Erten (1923-1988

 

 1923 yılında İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde doğan Radife Erten, 1936 yılında (13 yaşında iken) hocası Nuri Halil Poyraz, Radife Erten’i İstanbul Postahanesi’nin üstünde henüz yeni açılan İstanbul Radyosu'na götürdü ve tanıttı.Erten’in sesini dinleyenler geleceği parlak bir ses olarak değerlendirdi ve aynı gün radyonun daimi kadrosuna alındı.

Hafız Burhan Bey'in teşvikiyle Necmiyar'dan ilk müzik eğitimini aldı. 

1941 yılında vatani görevini yapmak için kendinden ayrılan eşine duyduğu hasreti önce kaleme, sonra da notaya aldı.

 

Saçına taktığım güller solmadan

Bırakıp gitti de çilem dolmadan

Ağlayan gözlerime yâr olmadan

Bırakıp gitti de çilem dolmadan

 

Şiirini Hüzzam makamında ve aksak usulünde besteledi. Aynı zamanda Erten'nin ilk bestesi oldu. Uzun yıllar İstanbul Radyosu koro şefliği ve solistliği yapan Radife Erten, Türk Musikisinin en ilginç hanım sanatkârlarından biridir. “Mavili” plağının etiketinde belirtildiği gibi pek çok geleneksel ezgiyi unutulmaktan kurtarmış ve radyo repertuarına kazandırmış

 

9 Aralık 1988 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Çok sevdiği eşinin ve iki çocuğunu kayıp etmenin acısını yaşamıştı yaşamında. Belki de şimdi onların yanına gitmenin mutluluğunu yaşıyordu.

 

Fazla bir bestesi olmayan Erten’nin 20 civarında eseri olduğu biliniyor. Özellikle İstanbul türküleri ile semai ve koşmaları çok güzel okuyarak şöhrete ulaşmıştır. " Mavili " türküsü denince akla gelen Radife Erten’in eserlerinden bir kısmı şunlardır: “Saki halime bir bak elemlerle dolmuşum” Rast, “Çiçeklerle bezenmiş Boğaz 'ın sahilleri” Mahur ve “Sevgili İstanbul cihana bedelsin” Nihavent besteleridir. (20. Yüzyıl Türk Mûsikisi Mustafa Rona, www.iskenderiye.com/biyografi/ayrinti, www.kalan.com/scripts, Suat Yener, Şarkıların gözyaşları S: 210)

Hazırlayan: Suat Yener

 

Lütfen kaynak göstererek kullanın.