Melihat Gülses (1958)

Melihat Gülses (1958)

 

Melihat Gülses, 1 Ekim 1958 günü Konya’da dünyaya geldi. Akşehir, Konya İlkokul ve ortaokulu Anadolu’nun çeşitli illerinde tamamladı. Lise eğitimini Fatih Kız Lisesi’nde tamamladı. Lisedeyken konservatuara devam etti.

Henüz 6 yaşındayken Kanun çalan babasının dizinde şarkılar söylüyordu.

1976 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ses eğitimi (şan) bölümüne girdi ve 1984 yılında eğitimini tamamladı.

Eşi Necip Gülses ile iyi iki dostular. Necip Bey aynı zamanda Hocası olması yakınlıklarının ilerlemesinde etken oldu. Dostluk evliliğe dönüştü ve kızları Neva dünyaya geldi.

1981’de TRT İstanbul Radyosu’na girdi. TRT radyo ve televizyonlarında programlar yaptı. Yurtdışında verdiği konserlerde Türkiye'yi ve Türk müziğini tanıttı. Önemli sanatçılarla çalışmalar yaptı. 

“Narçiçeğim” şarkısı ile iyi bir çıkış yaptı.

1996 yılında çıkan Tatyos Efendi albümünün ve 2002 yılında çıkan İncesaz adlı müzik topluluğuna ait İki/Eylül Şarkıları albümünün solistliğini yaptı. Seslendirmiş olduğu birçok eser dinleyenleri tarafından halen kabul görmekte ve dinlenmekteydi. 

Eşinin besteleri ile zirvede kalması onu hayranları ile bütünleştiriyordu. Eşi Necip Bey bestelerini çoğunu Melihat Hanım için yapıyordu.

Üstat Necip Gülses bir röportajında: “Pek çok şarkımı ona yaptım ama “Ben aşkı ilk defa sende tanıdım” ve “Bir güneş doğuyor karanlıklardan, inanması çok zor sahi sen misin?” en özelleri arasında. Melihat Hanım Alihan’a hamileydi, bir sabah kalktığında masada bulduğu şarkıdır” diyordu.

Ben aşkı ilk defa sende tanıdım

Seninle yaşadım ilk heyecanı

Hiç gül koklamadım senin üstüne

İnan ki bu aşkın en güzel yanı

 

Geçmez diyorlardı bir çiçekle yaz

Seninle yaşadığım bu kaçıncı yaz

Eğer çok yürekten severse insan

Her mevsim yaz olur, hiç keder kalmaz

 

Ben ömrüm boyunca bir seni sevdim

Ömrümce bir sana sevgilim dedim

Yıllar geçti katmerlendi bu sevda

Nasıl geçti zaman fark edemedim

Bir güneş doğuyor karanlıklardan İnanması çok zor, sâhi sen misin Gönlüm sahte nûrla aydınlanırken Bir güneş doğuyor karanlıklardan Yemyeşil ovalar, dağlar aşalım Kuşlara eş olup gökte uçalım Sonsuz sevgilerde kucaklaşalım Bir güneş doğuyor karanlıklardan Gel ısıt gönlümü nazlı güneşim Kollarında ömrüm tazeleniyor Gel ısıt gönlümü nazlı meleğim Kollarında ömrüm tazeleniyor Sensiz dünya bomboş geliyor bana Bir güneş doğuyor karanlıklarda

Melihat Gülses, zarif, naif, mütevazı yapıya sahip. İnsana huzur veren bir sesi var. Şarkı söylerken insan hiç susmasın istiyor. Sessiz sedasız alınan sayısız ödül sahibidir. Anadolu’nun her köşesinde ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde verilen sayısız konserde imzası var.   

Musikişinas bir ailesi var. Oğlu Alihan hariç bütün aile müzikle yoğrulmuş. Eşi Necip Bey Tamburi ve, bestekâr. Kızı Neva Kemençe sanatçılığı yapıyor. Neva’nın eşi Murat Yerden “Retrobüs” grubunun gitaristi aynı zamanda da enstrüman yapıyor. 

 (Işıl Açıkkar, https://www.star.com.tr/pazar/bu-ailede-muthis--bir-harmoni-var)

 

Necip Gülses’in eserlerini Melihat Gülses musikişinaslarla buluşturdu. Bestekâr ve sanatkâr uyumunun en güzel örnekleri oldular. Zeki Celal Köseoğlu’nun sözlerini yazdığı: “Dileğince beyaz köpüklere saklan güzel Nihavent eserde olduğu gibi. 

Melihat Gülses hâlen TRT İstanbul Radyosu’nda çalışmalarına devam etmektedir.

 Hazırlayan: Suat Yener