Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim

Makam: Kürdîlihicazkâr

Bestekar: Baki Duyarlar

Sanatçı: Aylin Vatankoş

Güftekar: Gonca Gül

Usül: Düyek

Gonca Gül, İstanbul’da yaşıyordu. Sıradan gazinolarda ve pavyonlarda solist olarak çalışmaktan ileri gitmemişti. Gönlünü bir delikanlıya kaptırmıştı. Onu delicesine sevmişti. Her şeyini sevdiği adama vermişti. Servetini, kadınlığını, aşkını, aklınıza ne gelirse her şeyini bu adama vermişti.

Sevdiği genç bir gün elinde avucunda ne varsa alıp kayıplara karıştı. Serkis Efendi’nin Nihavent şarkısında olduğu gibi kimseye şikâyet etmedi, Ağladı durdu haline, titredi suçlu gibi baktıkça istikbaline. En sonunda başka bir kadınla birlikte olduğunu duyunca ikinci bir yıkım olmuştu kendisi için.

Gururluydu Gonca Gül. Bir defa bile olsun sızlanmadı, adamı görmeye bile gitmedi. Ve İstanbul’u terk etti. Gidiş o gidiş. Bir daha İstanbul’da onu gören olmadı. Anadolu pavyonlarında uzun yıllar şarkı söyledi, en son Gaziantep pavyonlarında görüldü.

Çok uzun yıllardır ne gören var, ne de yerini bilen. Yıllar sonra dillerden düşmeyecek olan şarkının sözlerinden başka iz bırakmamıştı. Hayatını üç mısrada özetlemişti.

 

Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim

Her şeyimi uğruna ben boş yere mi verdim

Yalan sözlerle aldatıp seninim derdin

Her şeyimi uğruna ben boş yere mi verdim

Ne yazık ki Gonca Gül’ü kimse tanımıyordu. Ne şiirini besteleyip şarkı yapan Baki Duyarlar, ne de plakçısı onu tanımıyordu. Kimse görmemişti onu, kimse bilememişti, kimse sevmemişti onu, o sadece birini sevmişti. Aslında şarkının sözleri hayatının özetini tüm açıklığı ile anlatıyordu.Bir Kürdilihicazkâr şarkı olarak anılarda yaşadı, durdu.(Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:297)


Hazırlayan: Suat Yener

 Lütfen link verilerek veya kaynak göstererek kullanın.