Kader böyle imiş ne söylesem boş Notası-Hikayesi

Makam: Rast

Bestekar: Coşkun Erdem

Sanatçı: Müzeyyen Senar

Güftekar: Coşkun Erdem

Usül: Düyek

Coşkun Erdem, 1938 yılında Gemlik'in Kapaklı köyünde doğdu. İlk hatırladığı ses ud, çünkü babası Mustafa Bey, oğlu sanatçı olsun diye yanına gelip ud çalardı. Babasının işi dolayısıyla bir müddet sonra Zonguldak'a oradan da Çaycuma'ya göçüyorlar. Seslerin makama ve melodiye dönüşmesi Çaycuma'da Coşkun Erdem serüveni başlıyor.

Çok küçük yaşta olmasına rağmen sesi ve makam yeteneği dolayısıyla Çaycuma'nın tek camiinde ezan okumaya başlıyor, Çaycuma susup onu dinliyordu. Bazı akşamlar baba evde ud çalmaya başlayınca, küçük Coşkun nağmelerdeki boşluğu sesiyle dolduruyor.

Mustafa Bey, oğlunun sanatçı olmasını çok istediği için Adapazarı'na taşınıyor. Çünkü Adapazarı'nda musiki cemiyeti var. İşte ilk sistematik müzik eğitimini bu cemiyette almaya başlıyor. Bestelediği saz semaileri ve peşrevleriyle ünlenen İsmail Sefa Olcay hocanın yanında kanuniliğe doğru ilk adımları atıyor.

1954 yılında yani henüz 16 yaşındayken Yenikapı Çakır Gazinosu'nda okuyucu olarak sahneye adımını attı. Solistlik hayatı iki yıl sürdü. Daha sonra okuyuculuğu bırakıp saz heyetine katıldı. Genç yaşına rağmen, devrin önemli solistlerinin saz heyetinde kanuni olarak işe başladı. Turnelere katıldı. Bu arada şiirler yazıp besteler yaptı. 

1960'larda verilmeye başlanan ilk Altın Plak Ödülü'nü, bestesini Coşkun Erdem'in yaptığı rast makamındaki ‘‘Kader böyleymiş ne söylesem boş’’ adlı şarkısıyla Sevim Tanürek aldı.

Coşkun Erdem, tam 6 evlilik yapmış. Biri hayatta olmadığı için kalan beşi her bayram ve doğum gününde kendisini arıyor ve ziyaretine geliyor.

Birinci eşi oryantal Ayşegül Hanım’ın, çok güzel bir kadın olduğunu her zaman söyler. Ayşegül Hanım sahneye çıktı mı, sanki sihirli bir değnekle bütün gözler sabitlenirmiş. Üstat bu güzel kadına büyülenmişti ve evlendiler. 

Evlilikleri bir yıl sürdü. Fakat huylu huyundan vaz geçer mi? Üstat rahat durmadı. Şıp sevdi gönlü uslanmıyordu. Ayrıldılar. Bu ayrılık Üstat’ı çok üzdü. Ne yaptı, ne ettiyse bir türlü ikna edemedi Ayşegül Hanım’ı.  Son çare olarak Ayşegül Hanım için: 

 

Kader böyle imiş ne söylesem boş
Gece gündüz dolaştım aşkından sarhoş
Neşeli olan yuvam şimdi artık kaldı boş
Kader böyle imiş ne söylesem boş

 

 

Nota Yazılımı: https://www.uskudarmusikicemiyeti.com

Hazırlayan: Suat Yener