Güneşin battığı yerde bir dönülmez ufka gittin - Hikayesi - Notası

Makam: Kürdîlihicazkâr

Bestekar: Selahattin İçli

Sanatçı: Mine Geçili

Güftekar: Cansın Erol

Usül: Düyek

 

“Güneşin battığı yerde” isimli güfteleri ile bizi hüzünlendirip; “Gece gözlüm” ile aşk yolculuğuna çıkartan; “Hoş geldin” ile umutlandıran Cansın Erol, son yılların en başarılı şair ve güfte yazarıdır.

1943 yılında Sinop’ta doğdu. Öğretmen olan anne ve babanın öğretmenliği dolayısıyla, çocukluğu ve tahsil hayatı Ankara’da geçti.

 

1962 yılında Gümrük Bakanlığı müfettişi Vural Erol’la evlenerek İstanbul’a yerleşti. Eşi Vural Bey’i 1978 yılında trafik kazasında kaybetti. Yapa yalnız kalmıştı. Çok sevdiği eşini ilk güftesindeki gibi güneşin battığı yere uğurlamıştı. Dertli, garip ve bitkin kalmıştı. Ona her gün özlemi artıyordu. Cansın Hanım, bu duygularını şiire dökmüştü.

 

1980 yılında Prf. Dr. Selahattin İçli’inin kendisinden habersiz bestelediği bu güzel eser ilk şiiriydi. Üstat, Cansın Hanım’a hayatının beklide en anlamlı ve en değerli hediyesini vermiş oldu.Bu güzel eser aynı zamanda ileride birçok  birbirinden güzel eserlerin müjdesini vermişti.

 

Saadettin Kaynak Vecdi Bingöl ile Selahattin Pınar da Mustafa Nafiz Irmak ile Münir Nurettin Selçuk Yahya Kemal Beyatlı ile nasıl ayrılmaz ikililer oluşturmuşlarsa, Cansın Erol da Selahattin İçli'nin vazgeçemediği şairlerden biri olmuştu.

 

Güneşin battığı yerde bir dönülmez ufka gittin 

Beni böyle dertli garip bitkin bıraktın

Gittiğin gün gibi sessiz

Seninle doluyum sensiz yalnız bıraktın

 

Zaman hiç geçmemiş gibi

Sensiz yaşanmamış gibi

Sana geleceğim

Dudağında yarım kalan

Hazin hüzzam şarkılardan yanmış geleceğim

  

Yaşamaktan başka söyle

Aramızda fark mı kaldı

Cansın derdin can mı kaldı

Duman olup geleceğim 

 

Cansın Erol duygularını kaleme döküyor, Selahattin İçli notalarla süslüyordu.Bu mükemmel beraberlik üstat Selahattin içli’nin ölümüne kadar sürdü.  (Suat Yener; Şarkıların Gözyaşları S:189, Altın Koza Yayınları 0 322 503 04 77)