Gemilerde talim var bahriyeli yarim var

Makam: Hicaz

Bestekar: Anonim

Sanatçı: İstanbul Korosu

Güftekar: Anonim

Usül: Aksak

Recep Öztürk, Çavuşlu Merkez Mahalle Cami Yanı Küme Evlerinde 1882 yılında dünya ya geldi.

Hasan Oğlullarından, dillere destan Recep Öztürk . Büyür, gelişir asker ocağına gider bahriyeli olarak.

1900 yılların başında İstanbul Kasımpaşa bahriye kışlasına katılır. Uzun boylu, cazip, bilhassa gören kızları etkileyici ve peşinden koşturan, bunun yanında güçlü olan Recep, kendini üstlerine ispatlayıp, Bahriye Çavuşu olarak KOMODOR gemisinde vatani vazifesini ifa etmeye başlar.

Recep Çavuş fizik olarak çok alımlı, güzel yaratılmıştır. İstanbul kızları Recep Çavuş'un yüzüne bakmaktan doyum alamazlar. 12 sene muazzaf asker (çavuş) olarak görev yapmış, amiral gemisinde hizmet ettiğinden de pek çok denizlere açılmış, görevini şerefle yad etmiştir.

Recep'i görüp aşık olan İstanbul kızlarına, Amiral'in saray eğitimi almış kültürlü kızı da tutulmuş. O'na çıldırasıya aşık olmuştur. Memleket harp içindedir. Savaştıkları düşman donanmasının parolasını zor bir hal öğrenip, komodor gemisine makyaj yapmak sureti ile, düşman donanması arasına casus olarak girip, düşman donanmasını orada imha etmede başarılı oluyorlar.

Sultan Abdülhamit’i yurt dışına kaçıran Recep ve arkadaşlarıdır. Saymakla yetiremeyeceğimiz kadar da kahramanlıkları mevcuttur.

Amiral'in kültürlü ve güzel kızı Recep'in peşini bırakmamaya kararlıdır. Bugün dillere destan yıllarca radyo ve tv.lerde okunana ve okunmaya devam eden ve bir şarkı klasiği olan bu eseri bilmeyenimiz yoktur sanıyorum. Ama Recep'in bir Çavuşlu yiğidi olduğunu bilmeyense çoktur.

12 sene muazzaf askerlik görevini ikmal eden Recep Çavuş: Amiralin kızını almadan Çavuşlu'ya evine döner. Döner dönmesine ama kızın aşkı daha da çok alevlenir. Amiral'in güzel kızı o günün şartlarında Kasımpaşa'dan yola revan olur ve Çavuşlu'ya gelir. Recep ile evlenmek üzere geldiğini söyler. Çavuşlu'da kimseler, özellikle Recep'in kardeşleri Ömer ve Azmi kızın Recep ile görüşmesini engellerler. Kız Çavuşlu'ya gidemez bu sebepten. Çünkü Recep zaten evli ve çocukları olan biridir Çavuşlu'da.

Recep Çavuş Mütevazı hayatını idame ettirirken hastalanır o günün tabiri ile ince hastalıktan dolayı hayatını kaybeder. Üsküdar sırtlarına Karacaahmet mezarlığında toprağa defnedilir.

Böyleymiş Gemilerde talim var bahriyeli yarim var türküsünün hikayesi. Varlığı ve şarkısı günümüzde nerdeyse yok olmuşken veya bu şarkının kahramanının bizim çavuşlumuzun evladı olduğunun bir çoğumuz bilmezken Bayazıt öztürk (Beyaz şov) programında tekrar hayat bulmuştur.

İşte o meşhur Türkü...

Gemilerde Talim Var
Bahriyeli Yarim Var
O Da Gitti Sefere
Ne Talihsiz Başım Var

Hani Benim Receb'im Receb'im
Sarı Lira Vereceğim
Almazsa Karakola Gideceğim

Gemi Gelir Yanaşır
İçi Dolu Çamaşır
Şu İstanbul'un Kızları
Recep Diye Ağlaşır

Hani Benim Receb'im Receb'im
Sarı Lira Vereceğim
Almazsa Karakola Gideceğim

Mavi Giyme Tanırlar
Seni Yolcu Sanırlar
Geçme Kapım Önünden
Seni Benden Alırlar

Hani Benim Receb'im Receb'im
Sarı Lira Vereceğim
Almazsa Karakola Gideceğim

 

 Murat Özarslan / Recep ÖZTÜRK - çavuşlu haber /www.cavuslu.org

Hazırlayan: Suat Yener