Bir bahar akşamı rastladım size hikayesi, sözleri, notası

Makam: Hicaz

Bestekar: Selahattin Pınar

Sanatçı: Melihat Gülses

Güftekar: Fuat Edip Baksı

Usül: Aksak

 

Fuat Edip Baksı, 1912'de Diyarbakır'da doğmuş, ömrünün çoğunu İzmir'de geçirmiş bir öğretmen, şair ve güfte yazarıdır. Gerçek ününü dillerden düşmeyen güftelerine borçludur. TRT repertuarında, güftesi Fuat Edip Baksı'ya ait 27 şarkı mevcuttur. Bu repertuar arasında en çok kendisinden bahsedilen şiiri Selahattin Pınarı’ın Hicaz makamında bestelediği “Bir bahar akşamı” şarkısıdır.

Bir bahar akşamında aşkı bulup, bir sonbahar akşamında (1974) kansere yenik düşerek 62 yaşında hayata veda etti.

Konu bu güzel Hicaz şarkının güftekârı Fuat Edip Baksı’nın hikâyesidir. Fuat Edip, 19–20 yaşlarında iken rüyasında çok güzel bir kız görür. O gördüğü kıza gönlünü kaptırır. Yıllarca o kızı bulma hayaliyle yanıp tutuşur fakat bulamaz. Yaşı ilerleyince ailesi ona baskı kurar ve zorla evlendirilir.

Bir bahar akşamı Fuat Edip'in yolu, Acıbadem'deki Çamlıca Kız Lisesi’nin önünden geçer. Okulun zili çalmış ve öğrenciler evlerine gitmek üzere dağılıyorlardır. Tam bu sırada Fuat Edip'in gözüne bir kız ilişir. Bu kız,  yıllar önce rüyasında gördüğü kızdır. Şair, adeta şok olur, kendinden geçer. Onun bu halini fark eden öğrenci de mahcubiyetten boynunu eğer. Fuat Edip, artık yaşlanmış haliyle kıza bakar kalır. Fakat artık her şey çok geçtir. Adeta beyninden vurulmuş bir halde yoluna devam ederken geçmişteki yaşantını mısralarla mırıldanır. 

Bir bahar akşamı rastladım size
Sevinçli bir telaş içindeydiniz
Derinden bakınca gözlerinize
Neden başınızı öne eğdiniz..

 

İçimde uyanan eski bir arzu
Dedi ki yıllardır aradığım bu
Şimdi soruyorum büküp boynumu
Daha önceleri neredeydiniz

Hayatının hikâyesi olan bu güfteyi doğru Pınar’a götürdü. Güfte, usta bestekâr Pınar'ın uduna nağme olur. Şarkı dilden dile dolaşır. Aradığını geç bulan sevgililere tercüman olur.