Coşkun Sabah

Coşkun Sabah

Coşkun Sabah 16 Ekim 1952 doğumludur. Çocukluğu, doğum yeri olan Diyarbakır’da geçmiştir. Müziğe 9 yaşında babasına ait olan Cümbüş’ü kendi kendine öğrenmesiyle başladı. 

 

Babası Tekin Bey, iyi Ud çalardı. Babası büyük kardeşi Bülent’le birlikte çocuklarına müziğe yönelmeleri konusunda önemli destek verdi. Aynı mahalleden komşuları olan ve uzun yıllar Üniversite Korosu’nu çalıştırmış olan Süheyla Altmışdört, Sabah ailesinin evinde yapılan meşklere katılmış, daha sonrasında Coşkun Sabah ve ağabeyi Bülent Sabah’ı İstanbul Belediye Konservatuarı’na girmeleri için teşvik etti.

Tekin Beyin işleri bozulup iflas edince, ailenin yükü Bülent ve Coşkun Sabah’ın omuzlarına bindi. İki kardeş birlikte çay bahçelerinde müzik yaparak evin geçimine katkıda bulunmaya başladılar. Bülent Keman, Coşkun ise Ud çalıyordu. Coşkun Sabah’tan yedi yaş küçük olan Taşkın Sabah da önce Darbuka, daha sonra da Kanun ile ağabeylerine katıldı.

Coşkun Sabah, 1968 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı’nda okumaya başlamış, burada okurken de 1970 yılında İcra Heyeti’ne girmiştir. 

1972 yılında İstanbul Radyosu’nda Klasik Koro’da Ud çalmaya başladı. İcra Heyeti’ndeki görevini 1979 yılına kadar sürdürdü. 1976 yılında Devlet Türk Müziği Korosunda Ud sanatçısı olarak çalışmaya başladı.

Gazinolarda ud sanatçısı olarak çalışmaya başlayınca pek çok sanatçıya udu ile refakat etti. İlk bestesi, Emel Sayın tarafından plağa okunan “Gel kalbime Gir” isimli şarkıdır. 

Büyük kitlelerce tanınılıp sevilen ilk bestesi ise Bülent Ersoy tarafından okunan “Baharı Bekleyen Kumrular Gibi”dir. Ardından “Beddua”, “Toprak Alsın Muradımı”, “İşte Bu Bizim Hikâyemiz”, “Dert Çekmeye Gidiyorum” gibi besteleri Bülent Ersoy, Emel Sayın, Adnan Şenses, Neşe Karaböcek gibi şarkıcılar tarafından okunmuş, o güne kadar ud virtüözü olarak sahip olduğu ününün yanına besteciliği de eklemiştir.

Zaman içerisinde eğlence dünyasında Coşkun Sabah tarzını yaratmıştır. İnsanlara önce ağırlıkla kendi bestesi olan şarkılarını dinletir. Sonra Klasik Türk Sanat Müziği eserlerinden örnekler sunar.

Tek başına sahne yapmaya başlamasıyla, gelen albüm tekliflerini de değerlendirmiş ve 1981 yılında “Aşk Kitabı” adlı ilk solo albümünü çıkarmıştır. Sonrasında “Bir Pazar Günü”, “Son Buluşmamız”, “Hatıram Olsun” albümleriyle de çıkışını sürdürmüştür. Seksen kadar bestesi olup, bunlardan en az yirmi tanesi bir çok sanatçı tarafından seslendirilmiş ve “hit” olmuştur. 

Bestelerinin büyük çoğunluğunda söz yazarı olarak Ahmet Selçuk İlkan, İlkan San, Ali Tekintüre, Aşkın Tuna gibi söz yazarlarının imzası olmakla birlikte kendisinin sözlerini yazdığı yirmi bestesi vardır. 

1997 yılında tasarladığı Elektro Ud ile sahne performansını artıran Sabah, elektro udunun patentini almadığı için çok pişmanlık duymaktadır. Elektro Ud ile sahnede daha aktif olan Sabah, artık sahneye hep bu Ud’la çıkmaktadır. 

1997 yılında hayatını Ceyda Okay ile birleştiren Coşkun Sabah iki çocuk babasıdır. Sanat yaşamına ara vermeden canlı performans ağırlıklı olarak devam etmektedir. Birçok festival, düğün ve müzikholde sahne alarak sevenleri ile buluşmaktadır.  (http://www.coskunsabah.tv/biyografi.aspx)